Vinteridrettene du ikke har hørt om

Vi i Norge elsker vinteridretter og det sies jo også at nordmenn er født med ski på beina. Selv om vi elsker snø, is, vinter og alt dette fører med seg av kos inne og aktiviteter ute, så finnes det kanskje noen vinteridretter du ikke har hørt om.

 

Skeleton

Dette er en idrett som, ikke så overraskende, finner sted om vinteren. Her handler det om kjelke og om en bane og om å komme seg ned til mål så fort som mulig. Utøveren skal ligge på magen og har hodet først, og farten? Ja, den kan komme opp i hele 140 kilometer i timen. Dette er visstnok litt treigere enn aking, der man ligger på ryggen og har føttene fremst på kjelken.

 

Det var sveitserne som fant opp denne vinteridretten, og den første banen ble bygget på vinterstedet St. Moritz helt tilbake i 1884. Idretten var faktisk med under vinter-OL i både 1928 og 1948. Da vinter-OL ble arrangert i Salt Lake City i 2002 kom også Skeleton med som en fast del av det olympiske programmet under vinter olympiaden.

 

Snowboard

Snowboard er ikke lenger bare en idrett for barn og ungdommer som morer seg i skibakken. Idretten utøves ved at en utøver, i dette tilfelle ofte kalt en snowboarder, surfer nedover snøen på et brett i stedet for ski. Stilen kan minne litt om slalåm, men det er egentlig fra de amerikanske bølgesurferne at inspirasjonen til denne vinteridretten har kommet fra. I dag er selges det rundt en halv million slike snowboards, eller snøbrett som det gjerne kalles på norsk, hvert eneste år. Man kan dermed trygt si at idrettsgrenen er populær.

 

Selve brettet har bindinger og man må ha helt spesielle sko for å kunne spenne seg fast. Føttene er vendt slik at de er tversgående. Det er alpinanleggene som er åstedet for denne aktiviteten, og det hele handler om å komme så fort som mulig ned innenfor gitte karakterer. Det er mange konkurranser utøverne kan delta i, men OL måtte de vente med helt til 1998.

 

Bobsleigh

Bobsleigh er en idrett som krever enten to eller fire personer på en og samme kjelke. Kjelken har meier og banen er spesialbygd. Den er smal, islagt og med kurver. Den er rundt 1 500 meter lang og må ha minst 15 av disse kurvene. Målet er selvfølgelig å komme i mål på kortest mulig tid. Det er tyngdekraften som sørger for farten, og jobben til de på kjelken er å finne det perfekte sporet gjennom hele banen. Maksfarten kan gjerne komme opp i så mye som 130 kilometer i timen.

 

Også denne idretten ble oppfunnet i Sveits og de første gangene det ble arrangert konkurranser i bobsleigh var banen dekket av snø. De aller første kjelkene var for fem eller seks stykker, men da man kom til 1930-tallet ble dette endret til det vi kjenner i dag. Kjelken kan ikke være mer enn enten 3,8 meter for den som kan ha fire personer og 2,7 meter for den som skal ha to. Til sammen kan utøverne og kjelken ikke veie mer enn henholdsvis 630 og 390 kg. Det er lov å legge til metallvekter dersom man ikke kommer opp i ønsket vekt. Bobsleigh er en anerkjent idrett som har vært en del av vinter-OL siden 1924. Dette gjaldt mennene, kvinnene fikk ikke delta før i 2002.

 

Spill på oddsen

Dersom du elsker vinteridretter, trenger du verken slenge deg på en kjelke eller spenne på deg ski for å delta i moroa. Det eneste du trenger er å spille på oddsen, så får du all den spenningen du kan ønske deg og kanskje noen gevinster med på kjøpet. Du kan for eksempel se her for å finne den beste oddsen på sporten du vil spille på. Det beste av alt er at du da kan nyte idrettene hjemme fra din egen stue. Ingen grunn til å gå ut i kulden for å ha det gøy!